Publicaties
Effectieve traumazorg bestaat niet zonder een gedegen wetenschappelijke basis. Wil je hier meer over weten? Hieronder vind je links naar artikelen over het werk van Trauma Aid NL (voorheen ‘Humanitarian Assistance Programs’) en EMDR in global mental health:
Shapiro, F. (2014). EMDR therapy humanitarian assistance programs: Treating the psychological, physical, and societal effects of adverse experiences worldwide. Journal of EMDR Practice and Research, 8(4), 181.
De grondlegster van EMDR-therapie, Francine Shapiro, legt in dit artikel uit dat EMDR de evidence based behandeling is voor de behandeling van mensen met traumaklachten, en dat deze behandelvorm een cultuur sensitieve therapie is die kan worden gebruikt in afgelegen gebieden en in crisissituaties. Zij was de initiatiefnemer van het Humanitarian Assistance Program en zij riep op tot actie om EMDR over de hele wereld meer beschikbaar te maken.Fernandez, I. et al. (2014). EMDR Europe Humanitarian Programs: Development, Current Status, and Future Challenges. Journal of EMDR Practice and Research, 8 (4), 215-222
Ook in Europa zijn er door EMDR-verenigingen veel initiatieven geweest om interventies in noodsituaties te verrichten en mogelijk te maken. Dit vond plaats in Europa in landen als Italië, Nederland (aan kinderen na de vuurwerkramp) en Denemarken. In landen als Vietnam, Cuba, Pakistan en Kenia zijn er trainingen gegeven aan lokale behandelaren door Europese EMDR-trainers. De reden om dit te doen komt vanuit de overtuiging dat alle mensen het recht hebben om te profiteren van de beste gespecialiseerde hulp om stress door trauma te verminderen.Gelbach, R. (2014). EMDR humanitarian assistance programs: 20 Years and counting. Journal of EMDR Practice and Research, 8(4), 196.
EMDR Humanitarian Assistance Programs (HAP) is opgericht in de Verenigde Staten in 1995 door EMDR-therapeuten die pro bono behandelingen gaven en die lokale therapeuten trainden in Oklahama City na een terroristische aanval. Sinds toen ontstond de missie om evidence-based trauma-therapie te brengen naar gemeenschappen waar rampen hebben plaatsgevonden en er een gebrek aan therapeuten is. De training-programma’s in ontwikkelingslanden hadden als doel om lokale behandelaren te trainen om duurzame traumazorg mogelijk te maken. Dit artikel legt meer concreet uit hoe programma’s zijn opgezet en wat er in de eerste jaren van de HAP is gedaan.Carriere, R. C. (2014). Scaling up what works: Using EMDR to help confront the world’s burden of traumatic stress. Journal of EMDR Practice and Research, 8(4), 187-195.
Gezien de omvang, ernst en gevolgen van traumagerelateerde problemen wereldwijd voor individuen, gemeenschappen en samenlevingen is het van groot belang om tijdig behandeling te geven gedurende en na een crisis of ramp. Het opschalen in beschikbaarheid van EMDR-therapie kan hierbij een belangrijke rol spelen, gezien zijn effectiviteit, efficiëntie, betaalbaarheid en toegankelijkheid. In dit artikel worden uitdagingen, oplossingen en een actielijst aangedragen om dit plan wereldwijd te implementeren, waarbij het verrichten van onderzoek een integraal onderdeel vormt.